nyhed om DNSSEC

Markant stigning i DNSSEC-signerede .dk-domænenavne

2. august 2023

65% af alle danske domænenavne er nu signeret med DNSSEC, efter at flere forhandlere af .dk-domænenavne har signeret deres .dk-portefølje med DNSSEC. Det betyder, at det danske domæne .dk nu er langt mere sikker.

Jo flere, der bruger DNSSEC på et .dk-domænenavne, jo flere tilfælde af misbrug kan vi undgå. Det er derfor vigtigt, at så mange .dk-domænenavne som muligt bliver signeret med DNSSEC.

DNSSEC er en sikkerhedsservice, der kan opsættes på et domænenavn, så webtrafikken bliver dirigeret til den rigtige www-adresse og ikke kan ændres.

Servicen er udviklet for at forhindre hackere, de såkaldte mellemmænd, i at overtage kontrollen med et domænenavn og et website. På den måde kan man som bruger af et website med et DNSSEC-signeret domænenavn stole på, at den rigtige side bliver vist, når der bliver linket direkte til den.

.dk nummer 1 i Europa

Med over 870.000 DNSSEC-signerede .dk-domæner placerer det danske .dk sig helt i toppen over lande med høj DNSSEC-andel som Norge, Sverige, Holland og Tjekkiet.

Det er forskellige indsatser, der har lagt grundlaget for den positive udvikling. Først og fremmest er det vores forhandlere, der har ydet en stor indsats, men vi ser det også som et resultat af de kurser, vi har afholdt om fordelene ved teknologien de seneste år.

Samtidig er der et fokus i samfundet på at undgå svindel og misbrug, som også har været medvirkende til, at flere brugere gør en stor indsats for at gøre deres platforme så sikre som muligt. Denne udvikling er helt afgørende for de gode resultater.

Tak til teleindustrien

I Danmark har teleindustrien i lang tid taget ansvar ved at sørge for, at DNSSEC virker. Det gør internetleverandørerne (ISP’erne) ved at tjekke for DNSSEC, når man tilgår et domænenavn. I mange andre lande ser internetleverandørerne ikke dette som deres opgave.

Med en høj andel af domæner med DNSSEC og en høj rate af ISP’er, der kontrollerer DNSSEC, gør at nettodækningen er meget høj for .dk-domænenavne.

Flere tiltag for sikkerheden

I Punktum dk arbejder vi for at øge sikkerheden på de danske domæner ved at bidrage med forskellige tiltag. På sikkerhedsværktøjet sikkerpånettet.dk kan du fx tjekke, hvor sikkert dit domæne, din e-mail eller din internetforbindelse er.

Er du nysgerrig på, hvorfor DNSSEC er en god idé, og hvorfor det betyder noget at flest mulige har DNSSEC på deres domænenavn, så læs mere her.

Du kan altid følge med i, hvordan den danske zone udvikler sig her.