Punktum dk's arbejde med sikkeheden

Få tjek på nettet – nu kan ny hjemmeside hjælpe med at spotte svindel online

23. august 2023

Vi lancerer i dag onlineværktøjet tjekpånettet.dk, som kan hjælpe internetbrugere med at se, om en hjemmeside er svindel eller legitim.

Danmark er det EU-land, hvor den største procentdel af befolkningen oplever svindel på internettet. 2 ud af 3 danskerne har været udsat for en eller anden form for svindel – de såkaldte scams. Det kan være en e-mail, en annonce på sociale medier eller måske en sms med et link. Svindlerne bliver stadig mere snedige, og svindelnumrene er ofte svære at gennemskue.

Derfor tilbyder vi nu servicen tjekpånettet.dk, som skal gøre det lettere for os alle, at få… tjek på nettet.

Tjekpånettet.dk er oplysning og hjælp til selvhjælp

Tjekpånettet.dk er en service til alle internetbrugere – især dem der ikke har en professionel it-afdeling til at klare sikkerheden for sig.

tjekpånettet.dk kan du tjekke om et mistænkeligt link er reelt eller ej. Forestil dig, at du har modtaget en sms med et mistænkeligt link i. Inden du trykker på linket, vil du gerne lige dobbelttjekke, om du er på vej til at gå i en fælde, som en online svindler har lagt. Tast det ind i tjekpånettet.dk, og lynhurtigt får du en indikation på, om du kan stole på linket. 

Prøv selv, og test et link med det samme her.

Tjekpånettet.dk slår op i en lang række registre, for at se om et link eller et domænenavn er kendt for phishing, svindel og spredning af malware. Man skal dog stadig huske sin sunde fornuft, fordi resultaterne er ikke en garanti for sikkerhed, men blot giver en indikation.

Løsningen giver også mulighed for at rapportere et scam, hvis man gerne vil advare andre mod at ryge i en fælde.

En eskalerende og abstrakt problemstilling

Tjekpånettet.dk-sitet kommer i en tid, hvor problemet online svindel bliver værre og værre – både herhjemme og globalt. På globalt plan har man konstateret, at antallet af rapporterede online scams er steget med mere end 100% i perioden 2019-2021*. Og nu ser man endda, at svindlerne er gået fra at forsøge at franarre folk småbeløb til millionbeløb med alt fra datingsnyd til falske investeringer.

Tjekpånettet.dk skal derfor ses, som en del af et større arbejde med at gøre den danske del af internettet mere sikker.

Vi lancerer Tjekpånettet.dk i samarbejde med Dansk Industri, EBRAND, Dansk Erhverv, Rådet for Digital Sikkerhed, E-mærket, SMVdanmark, IT Relation CDC, It-Brancen, RettighedsAlliancen, Dansk It, PWC, DKCERT, Cybercue, Brandit, Forbrugerrådet TÆNK, Finans Danmark og Danske Advokater.

*) Scam Insights (2021)